Pressmeddelande -

Så ska vildsvinsfrågan lösas!

Svenska Jägareförbundet tar initiativ till en bättre vildsvinsförvaltning med ny handlingsplan.

-Vi har byggt handlingsplanen på aktuell forskning och erfarenheter från våra län där vildsvin har förvaltats under en längre tid, säger jaktvårdskonsulenterna Per Zakariasson, Louise Gårdefalk och Jesper Einarsson.

Handlingsplanen fokuserar framför allt på tre områden:

  1. Bättre lokal samverkan mellan jägare, markägare, lantbrukare och arrendatorer, framför allt om insatser för att förebygga skador.
  2. Vildsvinstammen begränsas genom jakt med hög etik på såväl jägare, jakten och hundanvändningen. Jakten ska anpassas efter tillgången på vildsvin. Vill man t ex minska stammen måste fler vuxna hondjur fällas och det bör ske nu och t o m november, då risken är minst för att de har kultingar i boet.
  3. Åtling och utfodring av vilda djur är viktigt att sköta på rätt sätt. Svenska Jägareförbundet anser att stödjande utfodring inte ska förekomma under vegetationsperioden samt att vi avråder helt från att använda sockerbetor.

Läs hela handlingsplanen vildsvin;https://jagareforbundet.se/mitt/stockholms-lan/jagareforbundet-stockholm/nyheter-stockholm/2017/09/ny-handlingsplan-vildsvin/

Tips: Vill du veta mer om vildsvin? Se Mitt i naturen ikväll (5 okt) kl 20.00 i SVT 1.

För mer information, kontakta jaktvårdskonsulenterna

Per Zakariasson, 08 591 255 74

Louise Gårdefalk 044 129 345

Jesper Einarsson

076-7766033

Ämnen

  • Miljö, energi

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 160 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Kontakter

Christina Nilson-Dag

Presskontakt informationsansvarig Presskontakter, viltmat, kulturprojekt 070 738 83 06