Gå direkt till innehåll
Vinnarbåten i Allt för sjöns veteranbåtstävling: kustkryssaren Sofia
Vinnarbåten i Allt för sjöns veteranbåtstävling: kustkryssaren Sofia

Pressmeddelande -

Kustkryssaren Sofia vinnare av Allt för sjöns veteranbåtspris

Allt för sjöns stora veteranbåtspris delades ut på Veteranbåtsfestivalen i slutet av maj. Segrare blev kustkryssaren Sofia som vann i hård konkurrens. Närmare 100 veteranbåtar visade upp sig från sin absolut bästa sida på Djurgården.

Motiveringen till priset löd i år:

”Kustkryssaren Sofia representerar ett lite mer sentida exempel på hur många fritidsbåtar kommit till. I början av det förra seklet var det vanligt att man i båtklubbarna skapade möjligheter för självbyggen. Någon duktig person inom klubben utvecklades som konstruktör och försåg medlemmarna med ritningar. Så började exempelvis Karl Einar Sjögren sin bana som konstruktör.

Sofia är ritad och byggd av Artur Wickman på hans villatomt i Nynäshamn 1965. Wickman ritade och byggde åtta båtar. Det intressanta med Sofia är att hon på ett mycket tydligt sätt är påverkad av det sena 1950-talets och det tidiga 1960-talets designideal. Det finns linjer som vittnar om inspiration från Raymod Loewy (Studebaker), Flamino Bertoni (Citroen) och Robert Opron (Citroen) och den tidens bildesign.

Blandningen av designideal och självbygge är här hopfogat i ett mycket vackert och bevarandevärt resultat. Juryns motivering bygger också på att ägaren haft båten under lång tid och skött den exemplariskt men också brukat båten i mycket stor omfattning. Vi blev helt enkelt glada över att få uppleva Sofia och dess stora charm och hoppas att priset kan sporra till fortsatt vård och förvaltning av ett stycke kulturhistoria.”

Sofia är en av de båtar som är k-märkta av Sjöhistoriska museet, läs mer om Sofia

För mer information besök www.alltforsjon.se eller kontakta:
Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön,hanse.thorslund@stockholmsmassan.se, 08-749 43 85

Catarina Oscarsson, operativ projektledare Allt för sjön
catarina.oscarsson@stockholmsmassan.se, 08-749 43 66

Ämnen

Kategorier

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 076-774 21 41

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum