Gå direkt till innehåll
Internationell trio skapar triss i Mozart - Figaros bröllop premiär 2 augusti

Pressmeddelande -

Internationell trio skapar triss i Mozart - Figaros bröllop premiär 2 augusti

Marc Minkowski, en av världens främsta dirigenter, kommer till Drottningholmsteatern i sommar. Med sig har han ett franskt team som tillsammans rönt stora framgångar, framför allt för sina fina tolkningar av barockens mästerverk. Att Drottningholmsteatern har lyckats locka till sig dessa tre ledande konstnärer är lite av en sensation som placerar teatern på den internationella operakartan.

Under de tre kommande säsongerna sätter de upp Mozarts Da Ponte-trilogi. Den unge Mozart möter 1783 i Wien en italiensk präst och poet, Lorenzo Da Ponte och tillsammans skapar de mästerverken Figaros bröllop (Wien 1786), Don Giovanni (Prag 1787) och Così fan tutte (Wien 1790). Först ut på Drottningholmsteatern blir Figaros bröllop med premiär 2 augusti, 2016 ges Don Giovanni och 2017 Così fan tutte.

För regin svarar Ivan Alexandre som har flera uppmärksammande iscensättningar bakom sig, däribland operan Orfeo av Gluck som under säsongen 2014 framgångsrikt gästspelat på ett antal europeiska festivaler. Konstnären och scenografen Antoine Fontaine arbetar både med opera, teater och film. Har han bl.a skapat scenografin till filmerna ”Marie Antoinette” av Sofia Coppola och ”Coco – livet före Chanel”.

Minkowski grundade orkestern Les Musiciens du Louvre som turnérar flitigt i hela världen. Nu kommer han att leda Drottningholmsteaterns orkester under tre år i rad och fylla huset med sina personliga och lyhörda tolkningar av dessa älskade verk. Ett kärt möte som skapar stora förväntningar hos både orkester och ensemble.

- Vi ska berätta historien om en karaktär som är både mystisk och välbekant, farlig och vänskaplig, avskyvärd och älskvärd, säger Ivan Alexandre. I vår tolkning av trilogin handlar det i själva verket om en enda rollfigur som rör sig från pjäs till pjäs och knyter samman historien. En outtröttlig libertin som kallas Cherubino i sin ungdom, Don Giovanni i vuxen ålder och slutligen Don Alfonso på äldre dagar. Vi vill skapa en intim och improviserad spelplats, precis som de marknadsteatrar där italienska kringresande teatersällskap uppträdde i äldre tider.

Rollen som Figaro görs av det unga kanadensiska stjärnskottet Robert Gleadow. Susanna sjungs av holländska Lenneke Ruiten, som denna säsong debuterar både på Metropolitan Opera och Theater an der Wien. Svenska Camilla Tilling hörs på operahus över hela världen och sjunger här Grevinnan, den franske barytonen Florian Sempey gör Greven. I byxrollen Cherubino hör vi den norska mezzosopranen Ingeborg Gillebo som 2014 sjöng rollen på Metropolitan.

-Tillsammans med Marc arbetar vi även för att detta projekt ska kunna turnera internationellt, vilket öppnar många nya möjligheter för Drottningholmsteatern i framtiden. Vi har även en vild idé om att framöver kunna spela alla tre operorna en suite – i ett Mozart-maraton! säger Sofi Lerström, teaterchef.

----

FIGAROS BRÖLLOP
Opera buffa i fyra akter av W A Mozart
Libretto: Lorenzo Da Ponte

Speldagar: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 augusti

Biljettförsäljningen startar 11 mars.

Dirigent: Marc Minkowski
Regi: Ivan Alexandre
Scenografi och kostym: Antoine Fontaine

I rollerna:
Greve Almaviva – Florian Sempey (FR)
Grevinnan – Camilla Tilling (SE)
Susanna – Lenneke Ruiten (NL)
Cherubino – Ingeborg Gillebo (NO)
Figaro – Robert Gleadow (CA)
Marcellina – Miriam Treichl (SE)
Bartolo/Antonio – Paolo Battaglia (IT)
Basilio/Don Curzio – Anders J Dahlin (SE)
Barbarina – Hanna Husáhr (SE)

Kör
Drottningholmsteaterns orkester

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Drottningholms Slottsteater är både en unik 1700-talsteater och en högst levande scen, väl förankrad i samtiden. Teatern erbjuder föreställningar, visningar och evenemang året om. Vi öppnar också Déjeunersalongen Bar, med lättare förtäring, 1,5 timme innan varje föreställning. Läs mer på www.dtm.se 

Kontakter

Eva Lundgren

Eva Lundgren

Presskontakt Kommunikation och försäljning 08 556 931 07

Relaterat innehåll

Relaterade event

Drottningholms Slottsteater är både en unik 1700-talsteater och en högst levande scen, väl förankrad i samtiden

Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Byggnaden gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Scenen har ett genialt maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.

Teaterns första glansperiod inleddes 1777 av Gustaf III. Med hjälp av skådespelare som Monvel, kompositörer som Naumann och Kraus, balettmästaren Gallodier och arkitekten Desprez skapade han en svensk teater- och operakonst på Drottningholm. Här spelades också Glucks senaste operor, fransk opéra comique och pantomimbaletter fram till Gustaf III:s död 1792. Därefter föll teaterbyggnaden i glömska.

1921 klev litteraturhistorikern Agne Beijer in genom dörren och fann den unika teatern orörd sedan 1700-talets slut. Efter byte av rep i maskineriet, installation av elektriskt ljus och varsam rengöring öppnades teatern igen. Under 1920- och 30-talen gavs divertissement och changements à vue, scenbyten inför öppen ridå, för att visa upp den återigen glansfulla teatern.

Drottningholms Slottsteater
Box 6
178 02 Drottningholm