Gå direkt till innehåll
Kivra på Kvalitetsmässan

Blogginlägg -

Kivra på Kvalitetsmässan

Kvalitetsmässan 2015 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg, den 3-5 november. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. I år ligger fokus på vilka utmaningar Sverige står inför och vilka förändringar som leder till en positiv samhällsutveckling. Det övergripande temat är: "Svenska utmaningar."

Vår VD Stefan Krook kommer delta på seminariet “Säkert, flexibelt och resurssnålt” där även Åsa Zetterberg, sektionschef avdelningen för digitalisering SKL och Christina Henryson, ämnesråd Näringsdepartementet samt moderator Karin Hovlin, partner Governo deltar.

Säker digital myndighetspost
Regeringskansliet har sagt att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Ett ämne som kommer diskuteras under seminariet är säker digital myndighetspost.

I Danmark går merparten av all myndighetspost till digitala brevlådor, vilket sparar samhället 400 miljoner kronor per år. Medborgarna är tvungna att ta emot sin post digitalt och få vill tillbaka till det gamla systemet.

Kivra är Sveriges största aktör för säker digital post från såväl företag som myndigheter. Sedan en tid tillbaka är vi anslutna till Mina Meddelanden vilket innebär att de privatpersoner som använder Kivra kan ta emot post digitalt från avsändande myndigheter som är anslutna till Mina Meddelanden. I Sverige har dock marknaden för säker digital post än så länge växt och drivits av privatmarknaden. Nu finns stort momentum där men totalmarknaden bromsas fortsatt av att det offentliga inte fått ett ramverk att förhålla sig till som snabbar på utvecklingen.

Kivra anser att grundtankarna och merparten av ramverket som Regeringen skapat, Mina Meddelanden, som skall samordna myndigheternas post är bra:

  • Ramverket främjar innovation genom att det är en öppen modell där alla aktörer som uppfyller säkerhetskrav mm är välkomna att tävla om att bli medborgarnas val. Modellen innebär att innovation och ständig förbättring tvingas bli en del av de deltagande aktörernas DNA. Detta är enligt Kivra bästa vägen för att styra mot målet att Sverige skall bli bäst i världen.
  • Ramverket bromsar utveckling i det att det helt saknas en ersättningsmodell. Idag tvingas medverkande aktörer agera “Ebberöds bank” och tillgängliggöra myndighetspost och bära alla därmed förknippade kostnader (BankID, lagring mm) och inte få täckning vare sig för dessa eller utvecklings- & drift kostnader. Detta bromsar självklart utvecklingen då inga aktörer kan marknadsföra en tjänst som bara innebär förluster att leverera.
  • Ramverket låter medborgare välja om de vill ha myndighetspost på papper eller digitalt. Detta är bra då möjligheterna att göra ett digitalt alternativ bättre än ett postalt är så starka att de på detta sätt tvingar aktörerna att skapa fantastiska tjänster som alla vill ha. Det blir därmed en bra drivkraft för innovation och en stark motor för att Sverige skall bli bäst i världen.
  • Ramverket säkerställer dock inte att det digitala alternativet får lika förutsättningar som det postala. Den medborgare som idag väljer papper kan få all kommunikation från myndigheter på papper medan den som väljer digitalt får en blandning. Digitala brevlådor måste få samma chans som traditionella brevlådor att erbjuda all kommunikation. Ramverket idag saknar alltså tvingande incitament att öka takten i digitalisering för myndigheter utan bygger istället på en frivillighet från myndigheten. Även på detta sätt ges inte det digitala alternativet lika förutsättningar.

Sammanfattningsvis tror Kivra på en öppen modell där ett komplett digitalt alternativ erbjuds medborgare. Inte en Dansk modell där alla medborgare enligt lag måste nyttja en digital tjänst (alltså vare sig val mellan papper och digitalt eller mellan olika digitala lösningar).


Om Kvalitetsmässan
Sedan starten 1989 har Kvalitetsmässan vuxit i omfattning och blivit den stora mötesplatsen för offentliga sektor. Den trettonde Kvalitetsmässan lockade 10 000 personer till Svenska Mässans lokaler i Göteborg. 4 200 var konferensdeltagare och 5 900 mässbesökare. Dessutom fanns 149 utställare på plats. Mässan bjöds som vanligt en blandning av yrkesmässig vardagsnytta, tankeställare och underhållning. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. Nästa arrangemang är den 3-5 november 2015 på Svenska Mässan i Göteborg. Kvalitetsmässan arrangeras i samverkan med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting och SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Henrik Höglin

Henrik Höglin

Presskontakt Kommunikationschef 073 518 18 93

Relaterat innehåll

En bättre plats för dina viktigheter

Kivra är en plats där du kan samla dina viktigheter. Brev, fakturor, kvitton och annat – som du annars hade haft i pärmar, byxfickor eller i olika pappershögar. Säkert, tillgängligt och bra för miljön. Kivra ägs av 41an Invest (Karl-Johan Persson och Stefan Krook), FAM (Wallenbergstiftelserna), styrelse och personal. Läs mer på kivra.se

Kivra
Klara Norra Kyrkogatan 33
111 22 Stockholm