Pressmeddelande -

NorrlandsOperan prisar ungas drömprojekt

NorrlandsOperan delar för andra året i rad ut ett stipendium om 5 000 SEK i samband med ungdomssatsningen URBAN NORTH. Stipendiet riktar sig till en ung person eller grupp som vill genomföra sitt drömevenemang inom det urbana kulturområdet under våren 2018.

Alla mellan 13 och 25 år som bor i Västerbotten och är engagerade inom urban kultur är välkomna att söka stipendiet. Pengarna är tänkta att stötta unga att arrangera kultur i publika sammanhang. Det kan vara hiphop, musik och/eller dans, beatboxing, street dance, graffiti etc - eller varför inte allt tillsammans? Evenemanget ska ske under våren 2018 och vinnaren får, förutom 5 000 kr, tillgång till en studio eller scen på NorrlandsOperan och hjälp av en scentekniker under evenemanget.

- Dags att släppa in nästa generation idésprutor på Norrlandsoperan - de som bäst vet vad en ung publik är sugen på. En urban dansföreställning, klubb, konsert, poetry slam, graffiti happening, utställning - eller någonting helt annat. Vi är verkligen peppade på att få hjälpa till och stötta, säger danschef Birgit Berndt.

URBAN NORTH är ett initiativ av NorrlandsOperan som tillsammans med andra aktörer vill lyfta den urbana kulturen i Västerbotten genom att fungera som ett paraply – eller plattform om man så vill. I höst genomförs URBAN NORTH för tredje året i rad och planerna är att under hela spelåret 2017/18 fylla regionen med urban musik, dans och konst. Närmast på programmet, den 16–17 september, står en battlehelg på NorrlandsOperan med urbana stjärnskott från Västerbotten, Sverige och världen - läs mer här.

Ett av NorrlandsOperans uppdrag är att utveckla, förnya och tillgängliggöra den scenkonst och konst som finns representerad hos oss. Att nå barn och unga är särskilt uttalat och då med betoning på att främja deras delaktighet i vår verksamhet. Att genom ett stipendium stödja unga kulturutövare är därför ett naturligt steg för NorrlandsOperan.

Ansökan av URBAN NORTH-stipendiet
Ansökan sker direkt via norrlandsoperan.se/urban-north-stipendium
Ansökan kan också göras via ett utskrivet formulär som finns att hämta under URBAN NORTH Battle, 16-17 sept på NorrlandsOperan. 

Vinnaren utses av en jury som bland andra består av NorrlandsOperans danschef Birgit Berndt och förra årets stipendiat Beatrice Olofsson. Fler jurymedlemmar tillkommer.

Hålldatum:
25 september – sista ansökningsdag
26 oktober – tre nominerade presenteras
9 november – vinnaren av årets URBAN NORTH stipendium presenteras


För ytterligare information 
kontakta danschef Birgit Berndt på tel 070-343 13 83, eller per mail birgit.berndt@norrlandsoperan.se 

Ämnen

  • Dans

Kategorier

  • urban north
  • norrlandsoperan

Regioner

  • Västerbotten

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.

Kontakter

Petra Kangas

Presskontakt Kommunikations- och försäljningschef 070 343 02 44

Carina Bygdemark

Presskontakt Marknadsförare/projektledare 070 258 71 77

Malin Lindberg

Presskontakt Marknadsförare/ Projektledare 070 343 26 57

Relaterat innehåll