Pressmeddelande -

Ungdomar tycker själva att ungdomar dricker för mycket

Enligt en undersökning som IQ genomfört instämmer drygt 2 av 3 tonåringar mellan 14-16 år i påståendet att många ungdomar dricker mer än de borde. Nästan var sjunde tonåring svarar också att de skulle vilja prata mer om alkohol med föräldrarna eller annan vuxen.

Under april månad kommer IQ att skicka ut 95 000 exemplar av boken Tonårsparlören till föräldrar vars barn fyller 14 år under 2013. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar.

– Att ungdomar själva tycker att många jämnåriga dricker för mycket visar hur viktigt det är att som tonårsföräldrar prata om alkohol. Att som förälder berätta att man är orolig eller har frågor kring alkohol är att visa att man bry sig, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Resultat från undersökningen:
- 7 av 10 tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att det är bra om föräldrar håller kontakten med tonåringar när de är ute en kväll, på fest eller på resa.

- Mer än hälften av tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar på att tonåringar ska komma hem.

- Drygt 2 av 3 tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att många ungdomar dricker mer än vad de borde göra.

– Undersökningen visar att många tonåringar tycker det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar eller hör av sig under kvällen. Även om man som förälder inte alltid får beröm för att man gör det är det ofta väldigt uppskattat, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Se bifogat faktablad för ytterligare resultat från undersökningen.

Hela Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se

*Undersökningen genomfördes av Novus mellan 12 mars – 2 april bland 1025 föräldrar med
tonårsbarn samt 508 ungdomar mellan 14-16 år.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, VD IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se

___________________________________________________________________

Ämnen

  • Hälsa, sjukvård, läkemedel

Kategorier

  • tonårsparlören
  • unga vuxna
  • tonåringar
  • socialt ansvar
  • alkoholkonsumtion
  • alkohol

IQ verkar för en smartare syn på alkohol genom information om alkoholens risker och inspiration för ett smart förhållningssätt till alkohol, genom IQ nätverk som samlar aktörer och goda exempel inom alkoholområdet samt genom kunskap om aktuella alkoholfrågor. IQ-initiativet är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.