Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Flera felaktigheter i tidningsartiklar om skånsk ambulanssjukvård

De senaste dagarna har media granskat den skånska ambulanssjukvården i flera artiklar. Uppgifterna från dessa artiklar har sedan publicerats i flera andra medier. Tyvärr innehåller artiklarna flera felaktiga uppgifter som Region Skåne vill korrigera.

Region Skånes ambulanssjukvård och vår entreprenör anklagas bland annat för att personal sovit under en transport av ett litet barn. Detta stämmer inte med verkligheten:

  • Ingen personal sov under körningen utan det handlade om ett tillfälligt stopp. I rubriker och text påstås ambulanspersonalen sovit eller tagit sig en tupplur
  • Patienten som transporterades i ambulansen var vuxen. I både text och bilder påstås det vara ett prematurt barn
  • Det aktuella stoppet varade under tre minuter. Vid icke brådskande överflyttningar mellan sjukhus som fallet handlar om är ett tillfälligt stopp inget som äventyrar patientsäkerheten.

Utpekad ambulanspersonal från entreprenören Falck känner sig kränkta av tidningsuppgifterna och har tillsammans med sin arbetsledning kontaktat tidningen för korrigering av uppgifterna.

-  Vår duktiga personal gör ett bra jobb och gör varje dag sitt yttersta för att ge Skåne den bästa ambulanssjukvården. Därför känns det extra tungt att bli misstänkliggjorda på det här sättet, säger Sven Engquist VD för Falck.

Information
Göran Harrysson, Region Skånes prehospitala centrum, 046-755 77 20 
Sven Engquist, VD Falck 0706-3828 02

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 35 miljarder kronor (2011).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne
Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden