Pressmeddelande -

Riksteatern bjuder in till scenkonstfestival - Teaterdagarna 2013

Teaterdagarna arrangeras på Riksteatern i Hallunda den 26-27 april. Under två dagar bjuds det på mer än 85 föreställningar, seminarier och workshops. Evenemanget är öppet för både branschfolk, teaterföreningar och allmänheten. Värd för Teaterdagarna i år är Botkyrka Teaterförening, som är en av de 230 Riksteaterföreningar som ingår i Riksteatern.  

Prisade Anna Pettersson som spelar succén Fröken Julie, omtalade The Freedom Theatre från Västbanken som gästar med The Island, och internationellt hyllade NIE Company som spelar Berlin 1961, är några exempel ur det digra programmet. Det bjuds även på dans när Cullbergbaletten tar regi av publiken i Playback

Förutom dans-, nycirkus- och teaterföreställningar blir det seminarier om hur digital teknik kan sprida kultur över hela landet, det kommande kulturhuvudstadsåret i Umeå och om framgångsrika lokala scenkonstsamarbeten. Och så gästar John Holden, professor från City University i London, med en föreläsning om kulturens betydelse i kristider. Totalt blir det 85 programpunkter med föreställningar, seminarier och debatter. 

- Jag är stolt över programmet. Under Teaterdagarna lyfter vi viktiga frågor för morgondagens scenkonst och undersöker digitaliseringens demokratiska möjligheter. Det är spännande. Jag ser också mycket fram emot John Holdens gästföreläsning om kulturens betydelse i kristider. Och så är det fantastiskt i tider av nationalism och kulturrasism att våra lokala Riksteaterföreningar över hela landet har haft högst på önskelistan att få hit internationella gästspel till Teaterdagarna. Det vittnar om att vare sig konstnärlig eller mänsklig utveckling sker utan att vi möts, säger Riksteaterns VD Birgitta Englin.

Teaterdagarna är en gemensam festival för den demokratiska folkrörelsen Riksteatern, samt alla som arbetar inom scenkonstvärlden i stort. Festivalen är i år även öppen för allmänheten. Läs mer och se hela programmet med tider på teaterdagarna.riksteatern.se

Ett urval ur programmet:

Fröken Julie 
Fröken Julie är August Strindbergs stora mästerverk och mest spelade pjäs. I Anna Pettersons egensinniga och kritikerrosade tolkning står hon själv för både regi och medverkan: en bedrift som Dagens Nyheter uppmärksammade genom att utse henne till årets kulturpristagare.

The role of culture in times of crisis (seminarium)
I tider av social och ekonomisk kris har kulturen en oslagbar betydelse. Det är utgångspunkten för föreläsningen med John Holden, gästprofessor i Cultural Policy and management på City University i London, tidigare kulturchef på tankesmedjan Demos och ledamot i European Expert network on Culture. Han berättar om hur kultursektorn kan bidra positivt till lösningar på sociala frågor, från lokal till internationell nivå. Föreläsningen följs av ett panelsamtal med inbjudna gäster.

The Island - The Freedom Theatre
The Island av Athol Fugard, John Kani och Winston Ntshona är inspirerad av en sann historia och handlar om två fångar i ett namnlöst fängelse i Sydafrika under apartheidtiden. I The Freedom Theatre, Frihetsteaterns, uppsättning har fångarnas namn ändrats till Iman och Muktar och handlingen flyttats till Palestina. The Freedom Theatre är verksam i Jenin på Västbanken. Föreställningen ges på engelska och gruppen bjuder in till samtal efter föreställningen.

Kultur hjärta fibernät = landsbygden lever (seminarium)
Kulturrådet har fått ett efterlängtat uppdrag: att kartlägga hur digital teknik kan användas för att tillgängliggöra kultur och mötesplatser för människor - oavsett var man bor. Seminariet som arrangeras av Riksteatern, Dalateatern och Kulturrådet, inleds med några scener ur Dalateaterns föreställning Varg, som sänds direkt från Falun, utan fördröjning och publik och ensemble ser varandra samtidigt. Efteråt följer en dialog kring de idéer och strategier som politiker, utredare, kulturchefer, konstnärer, tänkare och publik har för att genom fibernätet utveckla det framtida välfärdssamhället.

Avd 305 - Teateretablissemanget
Gertrud Larsson (Blåvingar, Asylshopping, Åsa & Gertrud) är tillbaka med ett drama i vårdmiljö. En arbetsplatsteater med hög igenkänningsfaktor, om sociala hierarkier och vuxenmobbingens ödesdigra konsekvenser. Bygger på Gertrud Larssons egna iakttagelser från sin tid som anställd på en vårdavdelning.

Gruppen goes onda kvinnor
Den feministiska teatergruppen Gruppen intar scenen med en show om onda kvinnor och kvinnlig kriminalitet. Med glitter och glam, performance och sång diskuteras hur kvinnor begränsas i samhället - inte ens inför lagen står vi lika.

Hi-Hat Xpres - Share Music Sweden, Kroumata och Spinn
Hör rörelsen, se rytmen. Hi-Hat Xpres synliggör gränsöverskridande scenkonst när musiker och dansare med och utan funktionsnedsättning bjuder på en unik föreställning: en fartfylld resa genom olika epoker och länder som följer Hi-Hatens utveckling.

Berlin 1961 - NIE Company
Internationellt verksamma NIE Company har gjort stor succé under senare år, bland annat med kompaniets prisbelönta trilogi om Europa. Uppsättningen Berlin 1961, i samarbete med Stuttgart Junge Ensemble, är en fristående berättelse om Berlinmuren som genom musikaliska, komiska och djupt mänskliga anslag blir ett stycke gripande teater.

Playback - Cullbergbaletten
Cullbergbalettens Playback är ett spel där publiken dirigerar kompaniets dansare genom olika alternativ och förslag. Publiken styr dansarnas improvisationer genom att välja musiken rörelserna och kombinationerna.

The Outsider - Janne Raudaskoski
I det finländska gästspelet The Outsider tar sig magikern Janne Raudaskoski an 40 roller och kombinerar finurligt clowneri med magisk illusion, modern teknologi och en stor bredd av både ljus- ljud och visuella effekter.

Lebensraum - Jakop Ahlbom
Jakop Ahlbom gästar med holländska gästspelet Lebensraum: Om två män som lever tillsammans i ett litet rum och som genialt har löst bristen på utrymme genom att göra allt multifunktionellt: sängen är också ett piano, bokhyllan tjänar också som kylskåp och så vidare.

Dessutom spelas Riksteaterns turnerande vårproduktioner Flygräddare (Riksteatern/Unga Klara), Confinement och Bortbytingen (Riksteatern/Al Harah Theatre) Apkungen och Den magiska fjädern (Riksteaterns Tyst Teater), Bartolomeo (Riksteatern/Carrasco Dance Company) Håpas du trifs bra i fengelset (Riksteatern/Regionteatern Blekinge Kronoberg) Skådespelarliv och Arkan Assads föreläsning Mitt liv och rätten att få välja.

Mer information
För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: 
Gilda Romero, pressansvarig Riksteatern, tel. 08-531 993 54, gilda.romero@riksteatern.se

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 236 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. 46 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns vision - scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse för alla överallt - formulerades av ombud på Riksteaterns kongress i maj 2011. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. Riksteatern har en omfattande internationell verksamhet, gör regelbundet gästspel utomlands och har bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits inom Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. Birgitta Englin är sedan 2005 VD för Riksteatern

Relaterade länkar

Ämnen

  • Evenemang

Kategorier

  • birgitta englin
  • teaterprogram
  • teaterdagarna
  • riksteatern
  • magi
  • lebensraum
  • jakop ahlbom
  • hallunda
  • fröken julie

Riksteaterns teaterdagar 26 - 27 april 2013 är årets stora teaterfest. Teaterdagarna arrangeras på Riksteatern i Hallunda utanför Stockholm och är öppna för alla, både medlemmar och engagerade i Riksteaterrörelsen, samt yrkesverksamma inom scenkonsten och övriga intresserade. Under de två intensiva dagarna erbjuds det mer än 85 föreställningar och seminarier. Programmet innehåller teater, dans, nycirkus och performance, samt flera seminarier kring scenkonst och aktuella samhällsfrågor. http://teaterdagarna.riksteatern.se/

Kontakter

Gilda Romero

Presskontakt Pressansvarig Riksteatern och Teaterdagarna 08-531 993 54

Relaterat innehåll