Pressmeddelande -

Kultur Hjärta Fibernät = Landsbygden lever. Ett seminarium om hur framtidens kultur kan utvecklas genom fibernätet

PRESSINBJUDAN

Sverige har kanske ett av världens mest utbyggda fibernät. Det ger unika förutsättningar att tillgängliggöra samhällstjänster, kultur och mötesplatser mellan människor oavsett var de bor. Riksteatern, Dalateatern och Kulturrådet bjuder under Teaterdagarna 2013 in till seminariet "Kultur hjärta fibernät = landsbygden lever", fredagen den 26 april, klockan 12.30.

Vård och utbildningssektorn har sedan länge undersökt möjligheterna att utveckla sina samhällstjänster via ett väl utbyggt fibernät, nu behöver också kulturen kliva in på banan för att fibernätet ska bli den infrastruktur framtidens välfärdssamhälle behöver.

Kulturrådet har fått uppdraget att kartlägga hur digital teknik kan användas. Dalateatern har bedrivit försök med interaktiva digitalt överförda föreställningar sedan 2009 tillsammans med KTH och Folkets Hubb. Riksteatern har sedan 2009 tillsammans med Scen utan Gränser och KTH, Framtidens kultur, Fiberoptic Valley m fl ordnat utbildningar, konferenser och drivit utvecklingsprojekt för tillgänglighet, konstnärlig utveckling och kultur via fibernätet.

Seminariet inleds med ett par scener ur föreställningen Varg av Anders Duus. Överföringen sker på det interaktiva sätt som Dalateatern har utvecklat och som skiljer sig från andra digitala överföringar som förekommer idag. Det är det unika föreställningstillfället som förmedlas i ett möte där både skådespelare och publik är närvarande samtidigt.

Efter inslaget från Dalateatern följer en dialog kring de idéer och strategier som politiker, utredare, kulturchefer, konstnärer, tänkare och publik har för att genom fibernätet utveckla det framtida välfärdssamhället.

Kultur hjärta fibernät = landsbygden lever
Dag & tid: fredagen den 26 april, klockan 12.30-14.00
Plats: Folkets Hus i Hallunda, sal Brage
Seminariet arrangeras under Teaterdagarna 2013 av Dalateatern, Riksteatern och Kulturrådet

Anmälan och mer information
OBS föranmälan krävs. Anmäl dig senast den 23 april till Gilda Romero, pressansvarig på Riksteatern, tel. 08-531 993 54, mobil 070-528 99 15, e-post:gilda.romero@riksteatern.se.

Länk till programmet: http://teaterdagarna.riksteatern.se/program#125


Relaterade länkar

Ämnen

  • Konst, kultur, underhållning

Kategorier

  • dalateatern
  • landsbygden
  • landsbygd
  • fibernät
  • teaterprogram
  • teaterdagarna
  • riksteatern
  • kulturrådet

Riksteaterns teaterdagar 26 - 27 april 2013 är årets stora teaterfest. Teaterdagarna arrangeras på Riksteatern i Hallunda utanför Stockholm och är öppna för alla, både medlemmar och engagerade i Riksteaterrörelsen, samt yrkesverksamma inom scenkonsten och övriga intresserade. Under de två intensiva dagarna erbjuds det mer än 85 föreställningar och seminarier. Programmet innehåller teater, dans, nycirkus och performance, samt flera seminarier kring scenkonst och aktuella samhällsfrågor. http://teaterdagarna.riksteatern.se/

Kontakter

Gilda Romero

Presskontakt Pressansvarig Riksteatern och Teaterdagarna 08-531 993 54

Relaterat innehåll