Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler träder fram om McDonalds-snusket

Efter GT:s avslöjanden om snusk och sjukdomsfall kopplat till McDonald's har flera personer som arbetat på restaurangen i Nödinge hört av sig.

Alla vittnar om grov misskötsel av hygienrutiner. En tidigare anställd säger att "många som slutat mår skit" – och en annan är inte förvånad över att gäster blivit sjuka.

– Det var bara en tidsfråga, säger personen.

– Jag tar väldigt allvarligt på det här, säger Jörgen Hansson, ägare.

Under söndagen har restaurangen öppnat igen.

Big Mac från McDonalds. Obs! Hamburgaren kommer inte från den aktuella restaurangen.
Foto: Jan Wiridén
Restaurangens ägare Jörgen Hansson.

I fredags kunde GT avslöja att runt 30 fall av kraftig magsjuka kopplas till McDonald's i Nödinge utanför Göteborg. Det är andra gången på kort tid som människor blir sjuka efter att ha besökt restaurangen.

GT har tidigare pratat med en före detta anställd som vittnar om att medarbetarna bland annat pressas till att lägga mögliga tomater i hamburgarna. Under helgen har flera andra som tidigare jobbat på McDonald's i Nödinge hört av sig för att berätta om såväl burgarsnusk som dåliga arbetsförhållanden.

– Det har alltid varit slarv. Det hjälper inte att folk jobbar häcken av sig. Det blir ändå slarv med städningen eftersom man inte hinner göra alla uppgifter som behöver göras, säger en av de före detta anställda.

Personen började själv att jobba på restaurangen som tonåring. Till slut fick den anställde nog och jobbar i dag inte kvar på restaurangen.

– De som sa till cheferna blev sedan mobbade av dem så att de skulle vilja säga upp sig själva.

"Till slut orkade jag inte längre"

Mobbning kunde ske i form av varningar eller nedgraderingar i restaurangens hierarki, enligt personen.

– På kvällarna är man tre personer. En arbetsledare, en i köket och en i kassan. Alla har var sin "to do"-lista. Kommer det då gäster så att man inte hinner förbereda stäningen går det inte att hinna med allt. Jobbar man över får man skäll för det. Hinner man inte med allt blir det arga för det, säger personen.

Restaurangens ägare Jörgen Hansson svarar:

– Vad jag ska göra nu är att ta tag i detta och se över våra rutiner. Jag ska ha ett möte med våra arbetsledare så fort som möjligt. Jag tar oerhört allvarligt på det här. Jag har inte hört det tidigare.

De tidigare anställda vittnar om att flera hygienrutiner, som diskning och rengöring, blivit lidande. Bland annat vittnar de om att smutsiga och illaluktande trasor har använts för att tvätta saker.

– Till slut orkade jag inte längre. I dag vill jag inte ha något med dem att göra. Jag vet många som jobbat där och som mått skit, säger personen. 

En annan person som tidigare jobbat på restaurangen:

– Jag var i en position där jag började växa inom restaurangen och till slut kom det till ett läge att välja mellan de anställda och cheferna. Då valde jag att säga upp mig. Jag tyckte inte att det skulle få vara så på en arbetsplats, säger personen, som inte heller jobbar kvar.

Anklagar ägaren

Personen säger att det aldrig fanns några godkända ursäkter för att hinna klart med städningen efter stängning. 

– Jag är inte alls förvånad över att folk blivit sjuka. Det var bara en tidsfråga.

Även denna person vittnar om en mobbningskultur som ledde till fusk med rengöringen – av rädsla för att få skäll för att man inte hunnit med alla moment på "to do"-listan.

Flera tidigare anställda säger att den som bär det yttersta ansvaret för kulturen är just ägaren Jörgen Hansson. 

– Han är den som gjort att cheferna är som de är. Jörgen kunde yttra sig väldigt fel – som att folk inte betydde något om de inte kunde göra sitt jobb. Kunde man inte göra sitt jobb eller om man var sjuk så borde man söka ett annat jobb, fick man höra. Dagen när han skulle besöka restaurangen var alltid en dag av ångest.

Ägaren: "Jättetråkig läsning"

Efter att ha tagit del av de tidigare anställdas berättelser svarar ägaren Jörgen Hansson att det för honom är jättetråkig läsning. Han ska alltså kalla till ett möte med arbetsledarna för att gå till botten med uppgifterna om dålig hygien och dåliga arbetsförhållanden.

Efter de runt 30 sjukdomsfallen i veckan stängde restaurangen. Under söndagen har den öppnat igen, godkänd av Miljö och hälsa på Ale kommun. På grund av misstanke om att kräksjuka i den ordinarie personalstyrkan kan ha orsakat smittospridningen använder sig restaurangen tills vidare av annan personal.

– Vår ordinarie personal får inte jobba nu. Provsvaren kommer förhoppningsvis i början av veckan, säger Jörgen Hansson.