Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets Stig H-stipendiater utsedda

Ett stjärnskott från Danmark, en talang som nådde sådana framgångar att veterinärstudierna inte blev av och en flitig, framgångsrik kusk. Mads H Nielsen, Paula Pettersson och Petter Karlsson heter 2016 års Stig H – stipendiater. De blir därmed medlemmar i den exklusiva skara som de senaste dryga 20 åren tagit plats i Stig H Akademien.

Stipendiet består av ett utbildningsprogram under 2017 som syftar till att underlätta för lärlingarna att ta steget över och bli proffstränare. Det är en stor ära att få stipendiet bland alla väldigt kvalificerade sökande varje år. Konkurrensen är så hård att det kan löna sig att söka igen om man inte blir utvald de första åren. Stipendiaterna kommer att hyllas av Stig H Johansson i Solvallas vinnarcirkel på lördag innan V75-loppen börjar.

En stormvind från Danmark

Mads H Nielsen kom som en stormvind från Danmark till Jägersro för 1,5 år sedan och arbetar som försteman hos Tomas Malmqvist och har enligt Malmqvist en stor del i stallets stora framgångar i år. - Jag kan skicka iväg honom överallt, han klarar allt, säger Tomas Malmqvist. Som kusk slog Mads ner som en bomb på Jägersro och blev årets komet och lärling redan första året.

- Jag har ambitionen att bli egen tränare i Sverige inom fem år och kommer att söka tränarkursen på Wången. Att få Stig H stipendiet är ett stort erkännande och ett steg på vägen mot att starta eget, säger Mads H Nielsen.

Tränare istället för veterinär

Paula Pettersson är tjejen som började arbeta i stall i tidiga tonåren och vann sina första två lopp så fort hon kunde börja rida monté. Hon gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet eftersom hon tänkte bli veterinär, men eftersom det rullade på så bra med travet har det inte blivit någon veterinärhögskola.

 Hon är sambo med travtränare Johan Untersteiner på Halmstad och sköter en hel del av byråkratin i rörelsen samtidigt som hon har fyra passhästar. Men ambitionen är att inom en inte allt för avlägsen framtid stå på egna ben.

- Även om jag har stor frihet här får jag inte bestämma allt själv och det vill jag göra. Planen är att jobba här några år till och utveckla mig som kusk. Vid 30, alltså om tre år, hoppas jag att jag startat eget, säger Paula Pettersson

Petter proffsig lärling

Petter Karlsson kör och vinner fler lopp än de flesta proffs. Han arbetar i familjeföretaget där pappa Hans har proffslicens på Örebro, men har ambitionen att söka erfarenheter även på annat håll.

- Det är en stor ära att få stipendiet. Jag har ambitionen att bli tränare inom några år och behöver all utbildning jag kan få, säger Petter Karlsson som kör mycket lopp för att etablera sig som kusk och därmed få hästägare som vill att han ska köra de hästar han tränar.

 Det är som sagt hård konkurrens om vilka som ska få Stig H stipendiet. Även i år hade stipendienämnden och Stig H Johansson ett svårt val.

 - Det var så pass tufft att vi valde ut tre av kandidaterna mot normalt två, säger Stig H Johansson. Med valet av Mads H Nielsen, Paula Pettersson och Petter Karlsson tror jag att vi har valt tre som har rätt talang och inställning för att gå vidare och lyckas som travtränare.


 Lärlingsstipendiet instiftades när Stig H Johansson fyllde 50 år för 21 år sedan.
 
Här är listan på alla Stig H-stipendiater

1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder 1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson
2014: Oskar Kylin-Blom, Preben Sövik
2015: Fredrik Berg, Marcus Schön
2016: Mads H Nielsen, Paula Pettersson, Petter Karlsson

Kontakt:
Stig H Johansson, tel. 070-850 06 00
Anders Jonsson, projektledare Stig H Akademien, 070-349 35 72

Ämnen


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.