Gå direkt till innehåll
- Wengelin först till tre och Thelberg tog andra raka i Lidingöloppet MTB i en riktig cykelfest -

Pressmeddelande -

- Wengelin först till tre och Thelberg tog andra raka i Lidingöloppet MTB i en riktig cykelfest -

Den sjunde upplagan av Lidingöloppet MTB genomfördes idag den 4 maj. Ett kyligt men soligt väder bjöd in deltagarna till årets stora premiär av cykelsäsongen som återigen slog deltagarrekord. Det blev ett lopp där det tidigt bildades en klunga som höll ihop till mindre än 10 km kvar då Matthias Wengelin skickade på ett ordentligt ryck för att säkra sin tredje historiska seger. I damklassen drog Emmy Thelberg det längsta strået i år igen genom att spurtslå Jennie Stenerhag

Förhandstipsen var att loppet skulle bli av jämn karaktär när några storfavoriter fick kasta in handduken sent i herrklassen. I damklassen blev det en kvartett som fick lucka ganska tidigt i loppet.

De fyra i kvartetten, som hade en lucka efter 10km, var Emmy Thelberg, Hanna Bergman, Åsa Erlandsson och Jennie Stenerhag. Åsa fick tyvärr bryta loppet efter en vurpa och Hanna fick punktering. Kvar i täten var Emmy och Jennie som oturligt nog svängde fel och tappade ledningen till Team She Rides Powered by SCOTT-cyklisterna Jessica Clarén, Sandra Backman och Hanna Näslund. Men vid passering Lidingövallen med 23 km kvar hade Jennie och Emmy återtagit ledningen med c:a 15-20 sekunder. En lucka som ökade sita biten. In mot målet med några knixiga kurvor lyckades Emmy Thelberg, Team tcmcykel.se, skapa sig fördel inför spurten som hon tog hem framför Jennie Stenerhag, Falu CK/ÅBRO. Tredjeplatsen spurtade sedan en sprudlande glad Jessica Clarén hem. Segertiden blev 2:31:39.

- Formen kändes bra idag, jag har inte toppat formen men det kändes bra. Jag visste att jag är bra på kurvtagningen inför avslutningen, det gav mig en fördel i spurten. Kul att vinna igen, säger Emmy Thelberg efter vinsten.

I herrklassen sattes det hög fart från start av en klunga på 7-8 cyklister. Matthias Wengelin, Länna Sport CK, drog hårt första 15 km. Han hade med sig Calle Friberg, Mikael Flockhart, Michael Stjernquist, Johan Norén, Erik Åkesson, Dennis Wahlqvist. Gänget skaffade sig en lucka på 3-4 minuter efter 40 km vid passering Lidingövallen. Efter det borrade Wengelin ned huvudet och med mindre än 10 km kvar drog han på ytterligare upp mot det tekniska partiet över Bosön. Det var först sista kilometern som han kollade bakåt och hade då fått en betryggande lucka och kunde defilera hem sin tredje seger på tredje starten. Det gör Matthias historisk som den första att vinna tre segrar i loppet. Segertiden skrevs till 2:03:23 och var en minut bättre än tvåan. Uppgörelsen om de sista två platserna på pallen stod mellan 4 cyklister som i en tight sista kilometer och spurt resulterade i en andraplats för Dennis Wahlqvist, Team Serneke Allebike, och en tredjeplats för Michael Stjernquist, IK Hakarpspojkarna. Plats fyra togs av Mikael Flockhart, MTB Täby och fjärdeplatsen av Johan Norén, Team Serneke Allebike. Lidingöloppet MTBs ambassadör Calle Friberg knep en sjätteplats efter att ha tappat 15 sek på topp 5.

- Jag och Calle gjorde mycket av dragjobbet. Med 25km kvar saktade det ned lite när inte vi drog så om dem skulle ligga på rulle var det lika bra att dom fick ta i. Upp mot Bosön öste jag på allt jag hade och sedan utför också. Det känns väldigt bra med en tredje seger, säger Matthias Wengelin.

Utöver seniorerna cyklade även Herrjuniorerna 63 km (17-18 år). Vann där gjorde Elias Nilsson från CRT på tiden 2:17:10. I damjuniorklassen (17-18 år) vann Vilma Salmela från Finland (Team Trek Women Finland) på tiden 2:44:28 .
Det har varit en strålande, men något kylig, dag för cykling på Lidingö och Lidingövallen där det redan från tidig morgon var full fart med olika lopp. Första loppen var barnloppet över 3,5 km och 6 km med massor av barn mellan 6 och 11 år. Lite senare var det dags för 23 km där tävlingsklass för 11-16 år gav sig iväg först. Cykelglädjen fanns verkligen bland alla deltagare och imponerande cykelkontroll på alla sträckor. Snabbast i ungdomsklasserna var Joel Warrén, MTB Täby (P15-16), Fredrik Johansson, Eskilstuna CK (P13-14), Gustav Enhörning, Almby IK (P10-12), Lousie Ehrlin, Almby IK (F 15-16), Tilde Lindström, MTB Täby (F13-14), och Therese Landqvist, MTB Täby (F10-12). Efter ungdomarna gav sig Motionsklassen 23 km iväg med massor av glada cyklister som bjöds på fantastisk cykling. Idel glada och positiva kommentarer efter målgång.

Vacker bana, tuff bana, skön stämning i spåret, grym publik var några av kommentarerna efter målgång under dagen.

- Det har varit fantastisk cykeldag för alla som varit ute på Lidingö och följt loppen idag, både för de drygt 2400 cyklisterna och all publik. För oss som arrangör är kul att se all glädje hos våra deltagare. Vi tycker det känns kul att få öppna upp säsongen på det här sättet, säger Ninna Engberg Generalsekreterare Lidingöloppet.

2019 års lopp innebar deltagarrekord. Antal deltagare:

Lidingöloppet MTB 63: 1748
Lidingöloppet MTB 23: 563
Lilla Lidingöloppet MTB: 126

Fullständiga resultat hittas på hemsidan: www.lidingoloppet.se/sv/site/mtb/resultat/resultat-2019

Anmälan för 2020 års Lidingöloppet MTB har öppnat. Fram till 11/5 eller de första 500 som anmäler sig betalar halva priset för sin start. Anmälan görs på www.lidingoloppetmtb.se

För mer information, vänligen kontakta:

press@lidingoloppet.se

Ämnen

Regioner


Om Lidingöloppet

TCS Lidingöloppet 30 är världens största terränglopp och en del av En Svensk Klassiker. Sedan 1965 har de 30 kuperade kilometrarna på gröna Lidingö varit en lockande utmaning för löpare av alla sorter. Numera är Lidingöloppet också en folkfest som bjuder på olika distanser och typer av lopp.

Vår vision är att få fler människor att röra på sig – oavsett ålder, kön, bakgrund och förutsättningar. Lidingöloppet ägs och arrangeras av idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott, överskottet av verksamheten går till barn- och ungdomsidrotten.

TCS Lidingöloppshelgen – alltid sista helgen i september:
TCS Lidingöloppet 30
TCS Lidingöloppet 15
Rosa Bandet-loppet
Lidingö På Gång
TCS LidingöRuset
TCS LidingöRullet
TCS Lilla Lidingöloppet
Knatteloppet

Övriga arrangemang:
Lidingöloppet MTB
Blodomloppet Stockholm
Lidingöloppet on Tour
Lidingö Skolstafett Järva

www.tcslidingoloppet.se | www.blodomloppet.se | www.lidingoloppetmtb.se

www.facebook.com/lidingoloppet | www.twitter.com/LL_Officiell | www.instagram.com/lidingoloppet

Kontakter

Krister Svensson

Krister Svensson

Presskontakt Generalsekreterare 076-768 91 65
Felix Östlund

Felix Östlund

Presskontakt Marknadsansvarig 0707143377

Världens största terränglopp. En utmaning för alla med naturen som arena!

TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp och arrangeras under den sista helgen i september varje år på Lidingö. Under helgen pågår inte mindre än 10 lika löpartävlingar med mängder av olika klasser. Det största och mest välkända loppet är TCS Lidingöloppet som är 30 km terränglöpning, med start på Koltorps Gärde och målgång på Grönsta Gärde. Lidingöloppet har arrangerats varje år sedan 1965.

Lidingöloppet är en del av En Svensk Klassiker. Under helgen arrangeras även TCS Lidingöloppet 15 som ingår i Halvklassikern och Rosa Bandet-loppet som ingår i Tjejklassikern samt Kortklassikern. Lidingöloppet ägs och arrangeras av de två idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott.

Utöver Lidingöloppshelgen arrangerar Lidingöloppet även följande lopp:

-Vårmilen sista helgen i april
-Blodomloppet Stockholm, 5/10 km löpning/gång på Djurgården i mitten av juni

Lidingöloppet
Vasavägen 82
18141 Lidingö
Sverige