Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Umeås tillväxt fortsatt stark

Umeås befolkning uppgick den sista september 2014 till 119 273 personer, efter en ökning med 924 personer från årsskiftet. Det talar för att tillväxten i år kan komma att bli omkring 1 200 personer.

– Det har skett en fortsatt stark återhämtning sedan bottenåret 2012. Flyttningsöverskottet ligger betydligt över de senaste årens nivåer, säger Annalena Löfgren, biträdande planeringschef, Umeå kommun.

Halverad förlust
Överskottet från utlandet fortsätter att öka och är snart uppe i samma nivåer som gällde före det ändrade regelverket för studenter från länder utanför EU. Överskottet mot det egna länet är något lägre än tidigare år men inom den normala variationen. Förlusten mot övriga Sverige är den lägsta på många år och mer än halverad mot i fjol. 

– Mot bakgrund av den svåra situationen på bostadsmarknaden är totalsiffrorna mycket glädjande, och allt talar för en fortsatt ökning under årets tre sista månader, säger Annalena Löfgren.

Lägre födelseöverskott
Antalet födda ligger ovanligt lågt. Det kan tyda på att kulmen uppnåddes 2013 och att nivåerna nu är på väg att vända tillbaka något. Detta tillsammans med det höga antalet döda får till följd att födelseöverskottets bidrag till befolkningsökningen är något lägre än tidigare år.

Mer information:

Bifogad tabell (pdf)

Annalena Löfgren
bitr planeringschef
Umeå kommun
090-16 12 42
070-342 76 77
annalena.lofgren@umea.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34

Umeå, motor i norra Sveriges främsta tillväxtregion

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.