Pressmeddelande -

Bra höjning till skolledarna men fortfarande för låga löner

Lönerna för landets skolledare har höjts med drygt tio procent de senaste två åren.

- Men det går alldeles för långsamt, säger förbundsordförande Matz Nilsson när årets löneförhandlingar startar för Sveriges skolledare.

Lönerna för Sveriges skolledare – rektorer och förskolechefer i Sverige, har senaste två åren i medeltal höjts med över tio procent.

- Skolledarna har haft en bra löneutveckling de senaste åren. Men vi långt ifrån nöjda, säger förbundsordförande Matz Nilsson.

Han varnar för att bristen på erfarna skolledare kan bli ännu större om inte lönerna höjs rejält.

- Vår utgångspunkt är att ingen skolledare ska ha en lön under 50 000 kronor.

Stat och kommuner satsar nu mycket på lärarlönerna. Nästa vecka är Sveriges Skolledarförbund tillsammans med andra parter i skolan inbjudna till utbildningsdepartementet för att diskutera höjda lärarlöner.

- Skolledarnas löner måste höjas ordentligt för att kunna matcha dessa satsningar, säger Matz Nilsson.

De senaste åren har lönespridning bland skolledarna ökat. Erfarna, kunniga skolledare som står för ett gott resultat har fått en bättre löneutveckling än tidigare. En utveckling som förbundet välkomnar.

Däremot är skillnaderna mellan olika delar av landet och huvudmän oskäliga, anser Sveriges Skolledarförbund.

- Vårt uppdrag är detsamma oavsett var i landet vi arbetar. Det är orimligt att det kan skilja nära 100 000 kronor om året i medellön mellan de kommuner som betalar bäst respektive sämst, säger Matz Nilsson

- Löneutvecklingen håller högst takt i Stockholm, men vi noterar att även andra kommuner inser att skolledarena måste få en bra löneutveckling. Ett exempel är Motala kommun som höjde lönerna med tio procent 2014 och gör detsamma i år. Det är fullt rimligt att andra kommuner gör samma sak, säger Matz Nilsson.

Fakta:

Medellönen för alla skolledare (rektorer, förskolechefer, biträdande rektorer och förskolechefer) är 45 400. Men spannet är stort – från cirka 42 000 ibland annat Dalarnas län till högst i Stockholms stad med strax under 50 000.

Ämnen

  • Skola

Kategorier

  • skolans ledning
  • rektor
  • lön

Sveriges Skolledarförbund är ett fack- och yrkesförbund som är anslutet till Saco. Bland förbundets drygt 7 000 medlemmar arbetar de flesta inom det kommunala skolväsendet som förskolechefer, rektorer eller förvaltningschefer, men också inom myndigheter och i privat verksamhet. Gemensamt är att de är chefer, verksamma inom utbildningsområdet.

En förutsättning för en konkurrenskraftig skola är att det finns en bra ledare som har en övergripande helhetssyn över skolans verksamhet. I skolan är rektor den ledaren.

Kontakter

Matz Nilsson

Presskontakt Förbundsordförande 070-332 53 99

Eva Ahlberg

Presskontakt Informatör 08-567 062 08