Ambassadörerna – Fullerö bilvårdcscenter

Det finns de som gör bättre reklam för ens varumärke än någon marknadsavdelning. De som träffar kunderna dagligen och genom sin kunskap, sitt bemötande och genom att hålla vad man lovar är de bästa ansiktena utåt ett företag kan ha. KGK:s verkstadskedja Autoexperten har det senaste året välkomnat en rad nya bilverkstäder. I en reportageserie berättar vi om några av Autoexpertens nya ambassadörer. I den här texten får du möta Raham Sedaghat från Fullerö bilvårdscenter.

Fullerö bilvårdscenter är så mycket mer än bara en verkstad. Som namnet antyder kan de bistå med inte bara reparationer och service utan även till exempel biltvätt. Men det är också en del av ett begynnande affärsimperium där en familj gått samman och startat inte mindre än fyra företag på en gång. Dessutom kan det vara vägen in i det svenska samhället för nyanlända.

Raham Sedaghat var bara åtta år när han kom till Uppsala från Iran tillsammans med mamma, pappa och brorsan Sam. Pappa var arkitekt och egen företagare och kanske var det där affärsintresset föddes för Raham. För samtidigt som han först blev flygtekniker och sedan tågmekaniker och så småningom logistikchef pågick också samtalen i familjen om att starta företag ihop. Resultatet av diskussionerna är investeringsgruppen Shoma där utöver Raham och hans fru bland annat även mamma och brodern ingår. Förutom bilverkstad driver man även en konsultfirma, städbolag, ekonomifirma och restaurang. Med en projektledarutbildning och studier inom företagsutveckling är Rahams roll inom gruppen att vara just företagsutvecklare och ”bollplank”.

”Vi har en bra verksamhetschef inom varje företagssatsning, annars hade det inte funkat. På Fullerö bilvårdscenter har vi en duktig verkstadschef med bakgrund som programtekniker, han har väldigt goda ledaregenskaper men inte så stor erfarenhet av driva en bilverkstad. Vi stämmer av närmast dagligen runt det operativa där jag med min erfarenhet kan stötta honom.”

 

Vi har hoppat på ett redan fungerande tåg.
Raham Sedaghat

Fullerö bilvårdscenter ligger strax norr om Uppsala. Lokalerna är stora, fräscha och ganska nybyggda. Det är ordning och reda som gäller, ett arv från Rahams tid inom flygvärlden där ’varje skruv registreras’. Ovanpå verkstaden ligger en av Sveriges mest framgångsrika bilförsäljare, Nyare Bil. Placeringen av verksamheten är ingalunda en slump. Shomagruppen har sett utvecklingsmöjligheterna i området.

”Vi har planer som sträcker sig ett, tre respektive tio år framåt”, berättar Raham. ”Vi öppnade i juli 2017 men har redan uppnått målet att etablera ett samarbete med Nyare bil. Nästa verkstad ligger 14 km härifrån, om de gör en rekond så är bilen smutsig igen när de kört tillbaka den hit för försäljning. Det passar dem utmärkt att ha oss 20 meter bort.”

I närheten byggs ett nytt bostadsområde där det inom tio år kommer att kunna bo omkring 10 000 människor. Dessutom kommer en rad företag etablera sig de kommande åren och dem hoppas Raham teckna serviceavtal med. Planerna är ambitiösa och tydliga – man vill ha ett privat- och ett företagsflöde. För att uppnå det behöver man även ha plåtverkstad och kunna ta hand om lackning och plastdetaljer. Och det är bland annat därför man anslutit sig till Autoexperten.

”Tack vare vårt samarbete kommer vi kunna vara heltäckande. Allting finns inom Autoexperten. All kompetens, all utrustning, all rutin. Vi har hoppat på ett redan fungerande tåg.”

Vad finns det för fler anledningar till att ni valde Autoexperten?
”Det finns ingen aktör som kan matcha tillgängligheten, uppbackningen och stöttningen Autoexperten gett oss. Vi gav oss in i en helt ny bransch och då är det viktigt att stöttas av en koncern som redan gjort det här x antal gånger.”

Raham berättar om det exakta ögonblick när han visste att Autoexperten var rätt samarbetspartner. ”Den första frågan jag fick var ’vad är det du behöver?’ Andra säljare gav mig en broschyr och berättade vad de sålde och vad de krävde, allt var på deras villkor. Autoexperten skräddarsydde en lösning för oss. Sedan har de stöttat oss enormt i vår etablering eftersom tidsschemat varit så tight.”

I april fick Shoma tillgång till lokalen. Då var den förberedd för att vara lastbilstvätt och det tog tre månader att renovera och förbereda för invigning. ”Vi kunde köpt allt som krävs för en bilverkstad på ett bräde, men det hade krävt enormt kapital. Då var det tryggt med Autoexpertens rutin som kunde lägga upp en plan för i vilken ordning vi skulle göra allt.”

 

Jag tror på karma.
Raham Sedaghat

Raham och hans familj är engagerade i välgörenhetsprojekt och stöder till exempel en skola i Iran som ger gatubarn möjligheten att få en utbildning. Och i flera av sina företag anställer man många nyanlända och människor med invandrarbakgrund som traditionellt har svårare att få jobb i Sverige.

”Jobb är det bästa sättet att komma in i samhället. Att folk får känna att de tjänar och spenderar sina egna pengar. I en arbetsmiljö lär man sig språket mycket snabbare än vad man gör i skolan. Man lär sig samhällskoder på ett helt annat sätt. Det här är något vi brinner för. Som egen företagare måste man vara med och forma samhället så som man känner är rätt. Vi tjänar ju pengar genom att leverera en produkt till samhället och känner att vi måste ge något tillbaks. Men det gäller att hålla en balans, att hitta folk med erfarenhet och språkkunskap till firman och kombinera med några som ska slussas in. En del av dem stannar bara några månader innan de hittar ett bättre jobb. Då känns det ändå som man hjälpt till med att få in en person till i arbetsmarknaden. Jag tror på karma.”