Hem – Jan Wallanderpriset

Hugo Löf – vinnare 2024

Hugo Löf är född 2002 och uppväxt i en musikerfamilj i Piteå. Han började med elbas när han var 10 år och kontrabas har han spelat ända sedan han fick en i julklapp i årskurs sju. Idag läser han kandidatprogrammet i jazz på KMH och tar sin examen under våren.

Hans examensarbete handlar om vad som händer med musiken när basen sätts mer i en solistroll. Under sin examenskonsert framförde han egenskrivet material och standards ur den amerikanska sångboken.

Prismotivering

Med en häpnadsväckande virtuositet och fantasifull improvisation är kontrabasisten Hugo Löf en mycket värdig mottagare av årets Jan Wallanderpris.

Hugo Löf - vinnare 2024 av Jan Wallander priset

Handelsbanken har i samarbete med Kungl. Musikhögskolan instiftat ett musikpris

Violin tillverkad av Michele Deconet i Venedig ca 1750 - inköpsår 2017

Jan Wallanderpriset delas årligen ut till någon av Sveriges unga framstående musikstudenter, som studerar vid någon av landets musikhögskolor. Förutom äran, får pristagaren möjligheten att under ett antal år använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

En musiker uttrycker sig genom sitt instrument. Genom att använda ett förstklassigt instrument kan en musiker nå längre i sin gestaltning – instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

Genom Jan Wallanderpriset hoppas vi kunna ge fler unga möjligheten att få disponera och nyttja ett förstklassigt instrument under en längre tid. Pristagaren koras av en internationell jury.