Gå direkt till innehåll
3D-övergångsställe på Drottninggatan genom Näbbtorget. Foto: Örebro kommun/Fredrik Kellén
3D-övergångsställe på Drottninggatan genom Näbbtorget. Foto: Örebro kommun/Fredrik Kellén

Pressmeddelande -

​​Näbbtorget blir levande mötesplats för människan

Under perioden 8 juni–1 september testar vi att använda Näbbtorget på ett nytt sätt. Näbbtorget som sommargata fokuserar på människan och möten.

– Vi gör plats för människan och testar att använda Näbbtorget på ett annat sätt, så kallad omprioritering av gaturum. Näbbtorget som sommargata ska vara en levande mötesplats, där örebroare vill stanna till och vistas. Vi skapar en tryggare och lugnare trafiksituation som ger förutsättningar för möten och sampel mellan människor, säger Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad.

På platsen finns bland annat Örebros första 3D-övergångställe och Hug a Tub.

– Vi har målat en 3D-illusion som ska göra att bilisterna saktar ner och blir mer uppmärksamma. För bilisterna ser det ut som om strecken svävar över marken. I en parkeringsficka har vi placerat Hug a Tub, som är sittplatser i form av ett träd med bänkar placerade runt om. Hug a Tub fungerar även som ett farthinder och ger tillfälligt mer utrymme till människan än bilarna. Vi är särskilt intresserade av att veta vad örebroarna tycker om just 3D-övergångsstället och Hug a Tub, för att kunna avgöra om dessa satsningar ska göras på fler platser i Örebro, säger Oscar Lewin, projektledare på Stadsbyggnad.

Örebroarna uppmanas att dela sin upplevelse av platsen genom att tagga #3Dgata och #hugatubörebro på sina sociala medier.

På Näbbtorget ordnas även fler sittplatser, urnor med grönska och uteserveringar. Här placeras även konstverk från fyra konstnärer i samarbete med OpenArt.


Drottninggatan är fortsatt öppen för trafik

Drottninggatan genom Näbbtorget kommer att vara öppen för bilar, kollektivtrafik och cyklister. 2-3 parkeringsplatser och en utställningsplats för taxi stängs av för att ge utrymme för sittplatser och konst.

Kontakt

Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad, 070-277 67 57, ullis.sandberg@orebro.se

Oscar Lewin, trafikplanerare och projektledare på Stadsbyggnad, 019-21 54 50, oscar.lewin@orebro.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Lindstedt

Maria Lindstedt

Presskontakt Mediestrateg 019-21 17 02

Enklare vardag och service på lika villkor

Örebro kommun – vi drivs av att skapa en enklare vardag för dem vi finns till för och vi jobbar långsiktigt och hållbart för att vara en attraktiv region för människor och företag. Som Sveriges sjunde största kommun har vi över 150.000 invånare och 165 olika nationaliteter. Örebro har länge satsat på tillväxt, med hög inflyttning och hög byggtakt i kombination med en bra arbetsmarknad. Här finns bland mycket annat bra kommunikationer, nära till naturen, ett slott, ett universitet och ett universitetssjukhus.