Nyhet -

Leva med diabetes

Allt fler människor lever med diabetes, antingen för att de själva har sjukdomen eller som anhöriga . Diabetes är egentligen ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar, och därför kan livet med diabetes skilja sig åt från person till person. Med kunskap, rätt läkemedel och hjälpmedel i kombination med goda vanor  lever många ett bra liv med sin sjukdom. På 1177 Vårdguiden kan du ta reda på mer och läsa om andras erfarenheter.

Robin, 17 år, lever med diabetes typ 1
Att sköta sin diabetes har blivit en vana för Robin. Han ser sig inte som sjuk trots att hans liv kräver planering och struktur.
– Det jobbigaste är att jag inte kan vara så spontan av mig som kompisarna kan. De kan fråga om jag ska hänga med och bada men då måste jag kanske först hem och äta, berättar Robin.

Robin tror på att försöka prata om sin diabetes med så många som möjligt, för att få stöd, råd och tips. Ett sätt att träffa andra ungdomar i samma situation, är att gå med i en diabetesförening. Han tycker också att föräldrarna har en viktig roll för att allt ska fungera. Det behövs mycket uppbackning och förståelse.
– Hjälp barnen. Skäll inte på dem om de inte följer diabetesreglerna till punkt och pricka. Försök istället att gemensamt komma fram till hur man kan komma till rätta med till exempel lågt blodsocker, föreslår han.

Läs mer om Robin och diabetes typ 1 på 1177 Vårdguiden.

Kjell har diabetes typ 2
Kjell var 57 år när han fick sin diabetesdiagnos. De första åren skötte han sig exemplariskt, han motionerade dagligen och åt inget socker.
- Men det var inte skoj. Jag är ingen asket och jag tappade livslusten, berättar Kjell.
Istället blev det en reaktion mot duktigheten och han började äta sådant som han inte borde. Så fortsatte det några år tills Kjells värden blev dåliga och han insåg att han var på väg åt fel håll. Först nu tycker Kjell att han hittat en fungerande mellanväg:
- Det är viktigt att hitta en balans där man trivs och mår bra. Nu unnar jag mig när det är fest, men då med måtta, säger Kjell.

Läs mer om Kjell och diabetes typ 2 på 1177 Vårdguiden.

Agnetas dotter har diabetes.
Agneta är mamma till Mathilda, 17 år. När Mathilda var fem år fick hon diabetes typ 1. Det innebar en del nya vanor och rutiner för hela familjen, även om Agneta berättar att Mathilda själv tog det hela med ro. När Mathilda fick sin diagnos hade Agneta möjlighet att gå ner i arbetstid.
− Det var mitt bästa beslut, annars hade jag inte orkat. Det är viktigt att ta sig tid och undvika stress.

Läs mer om Agneta och hennes erfarenheter som anhörig på 1177 Vårdguiden.

Råd om hälsa och livsstil
För tips, råd, tester och filmer om hälsa och livsstil, besök Tema Hälsa och livsstil på 1177 Vårdguiden.

Sköt dina kontakter med vården via 1177 Vårdguidens e-tjänster
Genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du kontakta vården. Via e-tjänsterna kan du ta kontakt med din vårdcentral eller mottagning för att till exempel boka och avboka tid, förnya recept eller se dina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning. Läs mer och logga in här.

1177 Vårdguiden är en dygnet runt-öppen tjänst från Sveriges landsting och regioner med information och tjänster för din hälsa och vård. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning eller besök 1177.se. Välkommen!

(Fotograf: Emmali Anséus)

Ämnen

  • Hälsa, sjukvård, läkemedel

Kontakter

1177 Vårdguidens presstelefon

Presskontakt 072-450 01 45