Hoppa till innehållet

Vårdmomsen hotar svensk sjukvård

DEBATT. Den 1 juli införs moms på läkare och sjuksköterskor som arbetar som konsulter i privata vårdföretag. Ändringen saknar politiskt stöd och slår ensidigt mot privata aktörer och drabbar i slutändan patienterna, skriver cheferna för Capio, Aleris och Praktikertjänst.

Man brukar säga att det man vill ha mindre av det lägger man hög skatt på och det man vill ha mer av beskattar man lägre eller inte alls. Det har också varit den politiska tanken bakom att sjukvård inte är momsbelagd.

Men trots att behovet av vård ökar kommer det från den 1 juli att införas 25 procent moms på läkare, sjuksköterskor och annan personal som arbetar som konsulter i privata vårdföretag.

Deras tjänster blir alltså i ett slag hela 25 procent dyrare eftersom privata vårdgivare till skillnad från offentliga inte tillåts dra av momsen. Det påverkar enskilda sjuksköterskor och läkare, men också vårdföretag. Förlorarna blir till sist patienterna. På kort och lång sikt noterar vi ett antal större problem:

Sommarbemanningen. Sommarplaneringen är i full gång och att klara tillgänglighet, kvalitet och service under sommarmånaderna är i normala fall en utmaning. Nu blir det ännu svårare eftersom vi riskerar att inte ha möjlighet att hyra in vikarier.

Konkurrens från grannländer. Det måste vara attraktivt att arbeta i den svenska tandvården och hälso- och sjukvården och vi har inte råd att medarbetare flyttar till våra grannländer. Och även om vi lyckas övertyga några om att lämna konsultrollen för en anställning så är det tyvärr ovanligt. Vanligare är att de planerar för att minska sina engagemang i Sverige och söka sig till Danmark och Norge för att arbeta. I ett redan ansträngt rekryteringsläge så kommer vårdmomsen innebära att fler söker sig bort från den svenska vården.

Mindre vårdgivare påverkas snabbast. I större organisationer kan det finnas möjligheter att under en begränsad tid hantera momsen. Enskilda vårdcentralen i glesbygd eller specialistmottagningen som startats av enskilda läkare har inte samma möjligheter att parera hastigt uppkomna kostnadsökningar och kan tvingas att stänga med kort varsel. Varje sunt fungerande bransch behöver både större och mindre aktörer – vårdmomsen hotar att snabbare slå undan benen för de mindre.

Sämre valfrihet utan privata vårdgivare. Enligt Vårdföretagarna sker 36 procent av alla patientbesök i hälso- och sjukvården hos en privat vårdgivare och inom primärvården är det hela 45 procent. Och enligt Privattandläkarna står privata aktörer för omkring 60 procent av vuxentandvården.

Privata vårdgivarna spelar alltså en central roll i den svenska vården och vi vill fortsätta att bidra till utveckling, effektivitet och valfrihet. Men då måste spelreglerna vara lika för offentlig och privat driven vård. En vårdmoms som slår ensidigt mot privata vårdföretag riskerar att slå ut vårdgivare och minska tillgången på sjukvård.

Det finns ingen politisk vilja bakom vårdmomsen. Det handlar om en ny juridisk tolkning av befintlig lagstiftning. M, C och KD har tydligt deklarerat att de vill stoppa vårdmomsen. Finansminister Magdalena Andersson (S) pekar i sin tur på att sjuksköterskor och läkare kan bli timanställda. Vi har försökt, men få är intresserade eftersom de föredrar friheten som konsult.

I januariöverenskommelsen slås fast att det behövs bättre villkor för företagande och entreprenörer och att valfrihet ska vara en central del av den svenska välfärdsmodellen.

Vi är övertygade om att regeringen står fast vid inriktningen och att de – precis som vi – vill arbeta för kortare vårdköer och att kroniker och äldre känner trygghet och tillit till den svenska tandvården och hälso- och sjukvården.

Britta Wallgren, chef Capio Sverige 

Erik Strand, vd och koncernchef Praktikertjänst 

Henrik Höjsgaard, chef Aleris Sjukvård Sverige

Innehåll från Resitu MedicalAnnons

Resitu Medical siktar på att effektivisera bröstcancervården

I framtiden kan en misstänkt bröstcancertumör komma att avlägsnas i sin helhet med ett enkelt ingrepp under lokalbedövning. Metoden kan komma att revolutionera bröstcancervården, med minskad stress och oro hos patienten samtidigt som man kraftigt kan reducera kostnaden för sjukvården.
– Vi står inför ett paradigmskifte inom bröstcancervården, säger Thérèse Sundell, CCO på Resitu Medical.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och står för närmare 30 procent av kvinnors cancer (1) – en av åtta drabbas under sin livstid. (2)

Upptäckten av bröstcancer görs oftast i samband med en mammografiundersökning, som sker på rutin eller efter begäran av patienten. Den följs upp av en biopsi och öppen kirurgi vid provsvar som uppvisar en elakartad tumör, vilket sker i ett av fem fall. (3) Den väntan som följer mellan biopsi och operation innebär ofta stress och oro för patienten.

Resitu Medical siktar på att lansera banbrytande metod

Målsättningen med Resitus nyutvecklade teknik är att förkorta processen, genom att med ett minimalinvasivt ingrepp plocka bort tumören redan vid biopsitillfället. Då kan öppen kirurgi uteslutas helt och patienten snabbare komma tillbaka till vardagen.

Metoden bygger på ett egenutvecklat, innovativt instrument som förs in genom ett snitt i huden och med hjälp av ultraljud styrs mot och sedan omsluter hela den misstänkta tumören som därefter skärs loss och plockas ut. Hela processen sker under lokalbedövning.

Den misstänkta tumören analyseras på sedvanligt sätt av en patolog för att fastställa eventuell malignitet. Var tumören malign är den redan borta och kvinnan behöver till skillnad från i dag inte kallas tillbaka för operation. 

Även i de fall knölen inte är elakartad finns fördelar med att avlägsna den.  

– Den kan vara besvärande men framför allt kan det finnas risk att den förändras och utvecklar malignitet, vilket gör att man behöver ha uppföljning och återkommande kontroller för att i så fall upptäcka detta i tid. Det är således en stor lättnad för patienten att bli av med knölen i bröstet, fortsätter Thérèse Sundell. 

Planerar marknadsintroduktion i EU och USA

Instrumentet är redan i serietillverkning. Företaget är nu inne i en intensiv fas för att färdigställa alla rapporter som ingår i den tekniska filen, som ska skickas in för granskning för CE-märkning, som krävs för marknadsgodkännande i EU och klartecken från FDA för att kunna säljas i USA.

– Det här är en lång och mödosam process men om allt går som det ska har Resitus instrument potential att revolutionera bröstcancervården, avslutar Thérèse Sundell.

Om Resitu Medical 

Resitu Medical är ett svenskt medtechbolag grundat 2019 som utvecklar instrument för minimalinvasiv borttagning av intakta lesioner utan öppen kirurgi. 

Teknologin har potential att skapa ett paradigmskifte inom bröstcancerbehandling genom att påskynda och förenkla processen.

Huvudkontoret ligger i Uppsala och bolaget siktar på att bli kommersiellt 2025. Intresserade investerare kan gärna kontakta vd Stefan Sowa, till exempel via www.resitu.com eller LinkedIn.

(1) https://www.cancerfonden.se/om-cancer/cancersjukdomar/brostcancer

(2) https://via.tt.se/pressmeddelande/3339271/olika-behandlingsalternativ-utvarderas-i-ny-brostcancerstudie?publisherId=3235655

(3) https://brostcancerforbundet.se/fa-stod/fragor-svar/1878-biopsistatistik/

 

Mer från Resitu Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resitu Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera