Pressmeddelande -

Enklare för synskadade med talande kösystem

Efter lyckat försök med talande kösystem införs detta nu på ett antal Hjärtat-apotek som en service för kunder med synnedsättning. Det gäller dels nystartade apotek, dels tio utvalda apotek inom Hjärtat.

Talande kösystem på apotek innebär att en röst talar om vilket könummer som står på tur för att hämta ut recept. För apotekskunder med synnedsättning är talande kösystem en förbättring jämfört med enbart kölappar.

Apotek Hjärtat har efter kundönskemål testat talande kösystem med positivt resultat.

Med start i januari installeras talande kösystem på en rad apotek inom Hjärtat. Det gäller dels nystartade apotek, dels en rad befintliga apotek med stort antal receptkunder inom kedjan.

– Ett bra initiativ. Synskadades Riksförbund vill självklart ha talande kösystem överallt, men det här är ändå en början, säger förbundsordförande Håkan Thomsson.

Ökad tillgänglighet
– Både kunder och medarbetare tycker att talande kösystem fungerar bra. Även om våra medarbetare alltid försöker ha koll på alla kunder som kommer in hos oss och ropa upp nästa på tur, så innebär uppläsningen av könummer förbättrad tillgänglighet för personer med synnedsättning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

På dessa apotek inom kommer könumren att läsas upp automatiskt:
Apotek Hjärtat Nordstan, Göteborg
Apotek Hjärtat (Vågen), Frölunda Torg
Apotek Hjärtat Mariatorget, Stockholm
Apotek Hjärtat Elins Esplanad, Skövde
Apotek Hjärtat Odenplan, Stockholm
Apotek Hjärtat Folkungagatan Stockholm
Apotek Hjärtat Stora Torget, Enköping
Apotek Hjärtat Helsingborgs lasarett
Apotek Hjärtat Väsby Centrum (Norr)
Apotek Hjärtat Södersjukhuset, Stockholm
Apotek Hjärtat Hotellgatan 1 Solna Centrum

Talande kössystem levereras till Hjärtats apotek av företaget Qmatic.

Fakta om synskador
Omkring 100 000 personer i Sverige ser tillräckligt dåligt för att vara inskrivna på syncentral. Det finns många olika sorts synskador och ögonsjukdomar. Det är stor skillnad på att se lite och att inte se alls. Vissa ser bra i mörker men är mycket ljuskänsliga. Andra ser skarpt och tydligt men bara rakt fram medan en del kan se skarpt och tydligt men har svårt att tolka det de ser på grund av att synnerv och/eller hjärnans syncentrum är skadade. Källa: Synskadades Riksförbund

För mer information kontakta:
Erika Burlin Hellman, presschef, telefon 0705-19 49 80, erika.burlin.hellman@apotekhjartat.se

Relaterade länkar

Ämnen

  • Hälsa, sjukvård, läkemedel

Kategorier

  • apotek hjärtat
  • e-recept
  • framtidens apotek
  • recept
  • tillgänglighet
  • talande kösystem
  • synskadades riksförbund

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och utökade tjänster. Apotek Hjärtat är Sveriges största privata apoteksaktör med över 300 apotek runt om i landet. Omsättningen är cirka 9 miljarder kronor.

Kontakter

Jonas Mjöbäck

Presskontakt Kommunikationschef +46 (0)733-127 981